Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close

Manon van de Ven

Jeugdverpleegkundige

Als jeugdverpleegkundige houd ik me bezig met de fysieke, de sociale en de maatschappelijke kant van het opgroeiende kind. Daarnaast bieden we ouders de optie om hun kinderen te vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Samen met mijn collega’s uit het team Jeugdgezondheidszorg (JGZ) volg ik de ontwikkeling van de zwangerschap(swens) tot en met 18 jaar. En ik kan je vertellen: in die jaren gebeurt er ontzettend veel in het leven van het opgroeiende kind!

Manon van de Ven

Elke dag een andere puzzel

In mijn werk is geen dag hetzelfde en kom ik op verschillende plekken. In de ochtend ga ik bijvoorbeeld op bezoek bij een pasgeboren baby, daarna draai ik spreekuur voor 0 tot 4-jarigen en ik eindig de dag met een gesprek met een puber op de middelbare school. Het ene moment constateer ik samen met de ouder(s) en het kind dat er geen bijzonderheden zijn en het volgende moment zie ik dat er meer nodig is. In dat geval leg ik in mijn hoofd een soort puzzel: wat zou deze ouders en het kind kunnen helpen?

Ieders ervaring telt

Gelukkig sta ik voor het oplossen van die puzzel niet altijd alleen. Ik werk zelfstandig, maar heb vaak overleg met het hechte team JGZ van ‘mijn’ regio Oosterhout. Ieders (praktijk)ervaring telt. Daarnaast overleg ik met onder andere de school, andere zorgaanbieders en natuurlijk met het kind en de ouders. Ook dat is leerzaam en uitdagend, ik kom in aanraking met veel verschillende mensen en culturen. Het allermooiste vind ik dat we er preventief voor onze doelgroep zijn. Door naast het kind (en/of de ouder) te gaan staan kunnen we wanneer nodig het verschil maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Door het intensieve contact met de school en de ouders sta ik dichtbij, zie ik veel en kan ik vaak veel betekenen. Soms is er in het gezin of op school een probleem. Dankzij vroege signalering vanuit de GGD proberen we te voorkomen dat er behoefte aan zorg ontstaat en indien nodig helpen we om verergering te voorkomen. Deze preventieve manier van werken is zoveel anders dan mijn vorige baan als verpleegkundige in het ziekenhuis, waar ik betrokken was bij de behandeling van ziekten. Voorkomen is beter dan genezen!

Niet uitgeleerd raken

GGD West-Brabant is voor mij een hele fijne organisatie om voor te werken. Onze GGD is innovatief en als medewerker krijg je de ruimte om mee te denken. Zo dacht ik mee hoe we het destijds nieuwe GGD-onderdeel ‘Prenataal huisbezoek’ voor aanstaande ouder(s) in West-Brabant op een goede manier konden introduceren. Dit maakt mijn werk extra uitdagend. Ik raak niet uitgeleerd bij de GGD!