Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsHepatitis begrijpen en voorkomen

Hepatitis begrijpen en voorkomen

Op 28 juli bundelen we onze krachten voor Wereld Hepatitis Dag. Elke seconde sterft wereldwijd iemand aan de gevolgen van virale hepatitis. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen tegen virale hepatitis. Hepatitis kan niet wachten. Ook de GGD zet in op het voorkomen van besmettingen.

Wat is virale hepatitis?

Virale hepatitis is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Hepatitis staat ook bekend als besmettelijke geelzucht. In Nederland zien we vooral Hepatitis A, B en C.

Hepatitis A

Hepatitis A geeft na besmetting snel klachten, maar jonge kinderen merken vaak niets. Hepatitis A kan niet chronisch worden en verspreidt zich via besmet eten en drinken of via de ontlasting Er is geen behandeling tegen hepatitis A. Een vaccinatie kan je wel voorkomen dat je ziek wordt. De meeste mensen herstellen vanzelf.

Hepatitis B en C

Hepatitis B en C geven soms na een besmetting ook snel klachten, maar kunnen zich ook ontwikkelen tot een chronische variant. Dan merk je pas iets als je lever al erg beschadigd is. Gelukkig zijn er medicijnen. Hepatitis C is te genezen, Hepatitis B alleen te onderdrukken. Beide soorten verspreiden zich via bloed en seksueel contact. Je kunt je tegen Hepatitis B laten vaccineren, tegen Hepatitis C niet.

Wereldwijd probleem

Meer dan 300 miljoen mensen leven met het Hepatitis B of C. Risico’s zijn hoger voor mensen uit landen waar het veel voorkomt, drugsgebruikers, gevangenen, mannen die seks hebben met mannen, en mensen met hiv/aids.

De GGD zet in op voorkomen van nieuwe infecties!

De GGD zet zich in om verspreiding van deze vormen van hepatitis te voorkomen. We bieden vaccinaties aan, bijvoorbeeld aan kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma, reizigers, bepaalde beroepsgroepen en mannen die seks hebben met mannen.

Als iemand een vorm van Hepatitis heeft, doet de GGD onderzoek om verdere verspreiding te voorkomen. De behandeling loopt via de huisarts en specialist.

Bescherm jezelf tegen hepatitis: was je handen, wees voorzichtig met bloed en kies voor veilige seks. Wees alert op wat je eet en drinkt in het buitenland.

Laten we samen hepatitis de wereld uit helpen!

Meer informatie de verschillende soorten Hepatitis vind je op de website van het RIVM.

 

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

IkPas: Zet je alcoholgebruik op pauze

Preventie & gezondheid
Als je aan januari denkt, dan denk je aan Dry January. Een kwart van de Nederlanders houdt in de maand januari ...

Brabantse GGD’en slaan de handen ineen voor een groene, gezonde toekomst

Gezonde Leefomgeving
De Brabantse GGD’en werken actief aan een duurzamere en gezondere leefomgeving voor alle inwoners. Onlangs hebb...
3 DPG'en tekenen de Green deal

Eerlijk over een avondje houtstook 

Gezonde Leefomgeving
Veel mensen vinden een houtkachel of open haard gezellig. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de rook erg o...
Poster van een potje met fijnstof veroorzaakt door stoken met een houtkachel