De ketenaanpak Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)
Doel ketenaanpak
Het doel van de GLI is gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. Dit draagt uiteindelijk bij aan een gezond(er) gewicht. Het beoogd resultaat in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is dat voor volwassenen met overgewicht of obesitas passende ondersteuning, begeleiding en zorg toegankelijk is.
Opdracht regionaal en lokaal
Als onderdeel van de regionale preventie-infrastructuur werken we toe naar een regionale coalitie voor het einde van 2024. Daarin maken we met de belangrijkste ketenpartners regionale afspraken over de ketenaanpak GLI. Wij als GGD West-Brabant werken voor, namens en met de 16 gemeenten in West-Brabant aan het tot stand brengen van een regionale preventie-infrastructuur op de ketenaanpak GLI. We maken met de belangrijkste ketenpartners regionale afspraken over de ketenaanpak. We verbinden de partijen met elkaar, faciliteren en coördineren de coalitievorming. De inbedding van de GLI als leefstijlinterventie in een gemeente is een lokale verantwoordelijkheid.
Uitvoering
De GLI is een twee jaar durend groepsprogramma voor volwassenen met overgewicht of obesitas. Deelnemers krijgen advies en begeleiding van een leefstijlcoach over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Met als doel: gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden.
Bij de ketenaanpak GLI gaat het om het goed inbedden van een GLI als leefstijlinterventie bij overgewicht en obesitas in een gemeente. Een ongezond gewicht hangt immers veelal samen met een ongezonde leefstijl, maar ook andere factoren kunnen de oorzaak zijn, bijdragen aan en/of het ongezonde gewicht in stand houden, zoals schuldenproblematiek, eenzaamheid, mentale problemen, gebruik van medicatie die een gewichtsverhogende bijwerking hebben, hormonale en/of genetische factoren. Goede samenwerking tussen de medische ((para) medici) en sociaal domein professionals (bijv. welzijnsmedewerkers, sociale wijkteams en buurtsportcoaches) is daarom essentieel voor een goede inbedding van een GLI; de voor overgewicht aanwezige relevante factoren zullen naast elkaar of na elkaar op de juiste wijze aangepakt moeten worden.
In het inkoopbeleid van zorgverzekeraar CZ is te vinden welke GLI’s er onder welke voorwaarden in 2024 en 2025 vergoed worden vanuit de basisverzekering van CZ.
Monitoring / borging
Het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) heeft met medewerking van het ministerie van VWS, ZN en de VNG een handreiking voor zorgverzekeraars en gemeenten bij de ketenaanpak GLI opgesteld met handvatten en te nemen stappen om te zorgen voor een goede borging van de GLI.
Met de ondertekenaars van Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is afgesproken de uitvoering van het GALA te monitoren. Op de pagina van het RIVM staat waarom, hoe er gemonitord gaat worden en welke informatie ze hiervoor nodig hebben. Op de website aanpakovergewicht.nl staan verschillende tools die kunnen helpen bij het opzetten van de lokale monitoring en evaluatieplan.