Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsEerste bijeenkomst Actielijn 4 Leefstijl, Leefomgeving en Kansengelijkheid: een mooie stap vooruit!

Eerste bijeenkomst Actielijn 4 Leefstijl, Leefomgeving en Kansengelijkheid: een mooie stap vooruit!

Op 3 september vond de eerste bijeenkomst plaats van Actielijn 4 uit het regioplan IZA: Leefstijl, Leefomgeving en Kansengelijkheid, onder het motto Lijn4: Doe ff gezond”. Deze actielijn heeft als doel de gezondheid van inwoners te bevorderen en gelijke kansen te creëren. GGD West-Brabant wil hier, samen met alle partners snel mee aan de slag.  

Aanwezigen en ideeën  

Bijna 40 professionals uit de regio, waaronder (beleids)medewerkers van gemeenten, zorgpartijen, (huis)artsen en GGD-collega’s, werkten samen tijdens deze bijeenkomst. Ook de  bestuurlijke trekkers Sebastiaan Baan (GGD West-Brabant) en Ad van Rijen (Wijzijn) waren erbij mede als de wethouders Clemens Piena, bestuurlijk trekker IZA (Gemeente Oosterhout) en Sharona Malfait (gemeente Halderberge) Voor negen thema’s van Actielijn 4 werd in kaart gebracht wat de komende periode opgepakt kan worden, met een focus op samenwerking. Er zijn veel waardevolle ideeën aangedragen, bijvoorbeeld de Baby-groentetas, een omgeving die uitnodigt tot ontmoeten en bewegen, en het koppelen van kansrijke en kansarme inwoners aan elkaar.

Vooruitblik naar de volgende bijeenkomst 

Mooie ideeën, maar hóe pakken we dat aan? Wat zijn de benodigde stappen? En wie gaat wat doen? Tijdens de volgende sessie op 17 oktober geven we antwoord op deze vragen.  We gaan met elkaar de gekozen ideeën uitwerken in concrete stappen.  Tijdens de bijeenkomst werd er regelmatig gezegd ‘hier zou ook die-en-die bij moeten zijn’ We nodigen daarom iedereen uit om collega’s en samenwerkingspartners mee te nemen op 17 oktober. In de tussentijd wordt gewerkt aan het uitwerken van de opbrengsten van de eerste bijeenkomst. Eind 2024 moet er een concreet actieplan liggen waar we in 2025 samen mee aan de slag gaan.

Aanpak en doelstellingen 

We verbinden  subregio’s binnen West-Brabant, zodat als we als één regio stappen zetten, met ruimte voor lokale nuances. De belangrijkste doelstellingen zijn: 

  • Het gezond houden van alle gezonde inwoners. 
  • Het vergemakkelijken en toegankelijker maken van gezondere leefstijlkeuzes voor mensen met een kwetsbare gezondheid. 
  • Het bevorderen van de gezondheid van (chronisch) zieken om hun kans op herstel te vergroten. 

Zo werken we samen aan een gezondere en gelijkere toekomst voor alle inwoners van West-Brabant. We kijken uit naar de volgende bijeenkomst, goede gesprekken en vooral stevige stappen. Wij maken samen gezond gewoon. 

Gerelateerd nieuws

Tijd van je leven: mensen in verbinding brengen door middel van kunst en cultuur

Preventie & gezondheid
Morgen is de laatste dag van de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Een week waarin extra aandacht is besteed aa...

Mededeling over zorgmedewerker GGD West-Brabant

Deze week hebben we ontdekt dat een medewerker van GGD West-Brabant niet officieel is geregistreerd als arts. D...

Met z’n allen stoppen met roken en vapen? Dat kan met Stoptober!

Stoptober
Stoptober is een landelijke campagne met als doel rokers te stimuleren om voor 28 dagen te stoppen met roken of...