Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsRIVM adviseert: ‘Eet geen particuliere eieren vanwege PFAS’

RIVM adviseert: ‘Eet geen particuliere eieren vanwege PFAS’

In heel Nederland kunnen particuliere eieren veel PFAS bevatten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek op 60 verschillende locaties. Het RIVM adviseert daarom geen particuliere eieren meer te eten.

Particuliere eieren zijn eieren van hobbykippen, die mensen bijvoorbeeld houden in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes of op zorg- en kinderboerderijen. Eerder al bleek in de regio Zuid-Holland-Zuid dat er te veel PFAS zaten in hobbykipeieren. Het RIVM-onderzoek laat zien dat dit probleem zich voordoet in het hele land.

Meer informatie over het onderzoek naar PFAS in eieren vind je op de website van het RIVM: RIVM adviseert geen particuliere eieren meer te eten | RIVM

PFAS in voeding en drinkwater

De meeste Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen via voeding en drinkwater. Meer dan we eigenlijk willen. Je kunt zelf niet zoveel doen om te voorkomen dat je PFAS binnenkrijgt. Voldoende water drinken en gevarieerd eten  zijn belangrijk om gezond te blijven. In het geval van particuliere eieren kun je wel iets doen om de hoeveelheid PFAS die je binnen krijgt te verminderen. Eieren uit de supermarkt, van de markt of uit de speciaalzaak bevatten veel minder PFAS. Door geen particuliere eieren meer te eten, voorkom je een hogere inname van PFAS.

Eieren uit de winkel of van de markt zijn veilig

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid PFAS in de hobbykipeieren op elke locatie weer anders is. Het is nog niet helemaal duidelijk hóe PFAS in deze eieren komen en wat je kunt doen om dat te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat regenwormen een belangrijke bron van PFAS zijn, maar misschien zijn er nog andere bronnen. Dat wordt nog onderzocht door het RIVM. In commerciële eieren uit een winkel of van de markt zit veel minder PFAS. Die kun je dus wel veilig eten.

Lees meer over PFAS en gezondheid.

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Helft van de Brabantse panelleden voelt zich goed voorbereid op noodsituaties

Onderzoek
Brand in huis, een overstroming, een aanslag of een andere noodsituatie. Er kan altijd onverwacht iets ernstigs...

Doe mee aan het NK Tegelwippen

Gezonde Leefomgeving
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met zware regenbuien en lange perioden van droogte en ...

Start project ondersteuning jongeren in overgang naar 18 jaar

Onderzoek
We zijn van start! De GGD West-Brabant en Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool ga...