Hepatitis begrijpen en voorkomen
Wat is virale hepatitis?
Virale hepatitis is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Hepatitis staat ook bekend als besmettelijke geelzucht. In Nederland zien we vooral Hepatitis A, B en C.
Hepatitis A
Hepatitis A geeft na besmetting snel klachten, maar jonge kinderen merken vaak niets. Hepatitis A kan niet chronisch worden en verspreidt zich via besmet eten en drinken of via de ontlasting Er is geen behandeling tegen hepatitis A. Een vaccinatie kan je wel voorkomen dat je ziek wordt. De meeste mensen herstellen vanzelf.
Hepatitis B en C
Hepatitis B en C geven soms na een besmetting ook snel klachten, maar kunnen zich ook ontwikkelen tot een chronische variant. Dan merk je pas iets als je lever al erg beschadigd is. Gelukkig zijn er medicijnen. Hepatitis C is te genezen, Hepatitis B alleen te onderdrukken. Beide soorten verspreiden zich via bloed en seksueel contact. Je kunt je tegen Hepatitis B laten vaccineren, tegen Hepatitis C niet.
Wereldwijd probleem
Meer dan 300 miljoen mensen leven met het Hepatitis B of C. Risico’s zijn hoger voor mensen uit landen waar het veel voorkomt, drugsgebruikers, gevangenen, mannen die seks hebben met mannen, en mensen met hiv/aids.
De GGD zet in op voorkomen van nieuwe infecties!
De GGD zet zich in om verspreiding van deze vormen van hepatitis te voorkomen. We bieden vaccinaties aan, bijvoorbeeld aan kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma, reizigers, bepaalde beroepsgroepen en mannen die seks hebben met mannen.
Als iemand een vorm van Hepatitis heeft, doet de GGD onderzoek om verdere verspreiding te voorkomen. De behandeling loopt via de huisarts en specialist.
Bescherm jezelf tegen hepatitis: was je handen, wees voorzichtig met bloed en kies voor veilige seks. Wees alert op wat je eet en drinkt in het buitenland.
Laten we samen hepatitis de wereld uit helpen!
Meer informatie de verschillende soorten Hepatitis vind je op de website van het RIVM.