Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsHet Leefstijlloket wordt positief ontvangen door patiënten en artsen

Het Leefstijlloket wordt positief ontvangen door patiënten en artsen

Patiënten die graag aan de slag willen met hun leefstijl kunnen sinds januari 2024 worden doorverwezen naar het leefstijlloket in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. In eerste instantie was dit alleen mogelijk voor Bravis-patiënten van de afdelingen Interne Geneeskunde en Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL). De reacties waren echter zo positief dat dit eind maart is uitgebreid met de afdeling Gynaecologie. Inmiddels hebben ruim 50 patiënten hun weg naar het Leefstijlloket gevonden. Zij geven aan dat de begeleiding verhelderend, prettig en motiverend is.

In het Leefstijlloket krijgen patiënten ondersteuning van leefstijlmakelaars Quirine Altorf en Marianne Bijman. Zij kijken zowel naar het lichamelijke welzijn als naar het mentale, sociale en maatschappelijke aspect. “Al die factoren bij elkaar bepalen uiteindelijk hoe gezond je bent”, legt Quirine uit. Het merendeel van de verwijzingen heeft te maken met overgewicht, slecht slapen en stress. “De oorzaak is per patiënt verschillend, maar vaak spelen mentale aspecten een rol. We gaan samen met de patiënt op zoek naar de kern. Dat is belangrijk want iemand die bijvoorbeeld werkloos is en daardoor een stuk zingeving mist en dat compenseert met eten, niet in beweging komen en zich ongemotiveerd voelen, heeft andere hulp nodig dan iemand waarbij overgewicht een gevolg is van slechte gewoontes en gemak”, aldus Quirine.

Op maat gemaakt plan

Na het bezoek aan de leefstijlmakelaars krijgen patiënten een op maat gemaakt plan mee waarmee zij zelf met initiatieven uit de buurt aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld met hulp van een fysiotherapeut, diëtist, welzijnsorganisatie, gemeente, sportclub, hobbymatige vereniging of vrijwilligerswerk.

Een uitkomst voor patiënten en artsen

Sinds eind maart kunnen ook de gynaecologen van het Bravis ziekenhuis patiënten doorverwijzen naar het Leefstijlloket. “Met een gezonde leefstijl kunnen onze patiënten hun kans op een zwangerschap verhogen en gaan ze gezonder een zwangerschap in. Daarnaast heeft een gezonde leefstijl ook na de bevalling een positieve invloed”, geeft gynaecoloog Esther Timmerman aan. “Ik zie regelmatig dat patiënten hun leefstijl wel willen veranderen, maar dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Of patiënten die van alles geprobeerd hebben, maar waarbij niets helpt. Voor hen is het Leefstijlloket echt een uitkomst”, voegt gynaecoloog Peggy Vencken daar aan toe.

 

Mag mijn afdeling ook?

Het leefstijlloket blijkt niet alleen van toegevoegde waarde voor patiënten. “Dat is het ook voor artsen. Dat zie je alleen al aan de hoeveelheid aanvragen in mijn mailbox”, lacht sportarts Anne van Veghel. “Het is ook niet de vraag of we meer artsen toegang moeten geven, maar wanneer. Om te voorkomen dat de wachtlijsten te lang worden, doen we dit stap voor stap. Op die manier bieden we Marianne en Quirine ook de tijd om hun netwerk van initiatieven in de regio uit te breiden. Daarnaast gaan we artsen en verpleegkundigen scholen over het Leefstijlloket, zodat zij kunnen helpen met de triage.”

Samen word je beter

Het Leefstijlloket is een initiatief van samenwerkingsverband WestWest, het Bravis ziekenhuis, Thuiszorg West-Brabant, WijZijn en GGD West-Brabant. Het leefstijlloket is elke maandag en woensdag geopend en te vinden in de centrale hal (route 94) van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal.

 

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Energiearmoede, binnenmilieu en gezondheid in West-Brabant

Onderzoek
Recent verscheen een artikel in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen waarin we in West-Brabant de same...
een arm van een persoon die een draaikiepraam openzet

Grote interesse voor stimuleringsregelingen Gezonde School

Gezonde school
Scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo konden dit voorjaar één of me...
5 jongeren staan te praten op school.

Aandacht voor mentale gezondheid van jongeren

Preventie & gezondheid
Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Het is goed om te zien dat...