Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsPanelonderzoek naar kennis over zoönosen onder Brabanders: behoefte aan meer informatie

Panelonderzoek naar kennis over zoönosen onder Brabanders: behoefte aan meer informatie

Het tegengaan van ziektes die van dieren op mensen kunnen overgaan (zoönosen) is belangrijk voor de volksgezondheid. In oktober 2024 werd aan de panelleden van de drie Brabantse GGD’en gevraagd of ze deze ziektes kennen en welke voorzorgsmaatregelen ze nemen. Uit de resultaten blijkt dat bijna iedereen weet dat dieren ziektes kunnen overdragen aan mensen. De meeste panelleden hebben al een redelijke kennis van zoönosen. Toch geeft de helft aan dat er behoefte is aan meer informatie.

Kennis over zoönosen redelijk op orde

Bijna 70% van de panelleden komt weleens fysiek in contact met dieren. Naast het contact met huisdieren zoals honden of katten, heeft 6% dagelijks contact met pluimvee en 5% dagelijks contact met vogels. Bijna iedereen weet dat dieren ziektes kunnen overdragen aan mensen, en kent voorbeelden zoals de ziekte van Lyme, Q-koorts en hondsdolheid. Panelleden die in contact komen met dieren, kennen vaker verschillende zoönosen. De panelleden waren redelijk goed in het onderscheiden van feiten en fabels, al dacht meer dan de helft dat antibiotica kunnen voorkomen dat dieren mensen besmetten met een virus (wat niet zo is). De term ‘zoönose’ is minder bekend; 46% van de panelleden had hier nog niet eerder van gehoord.

Verbetering mogelijk in preventie

Ongeveer 1 op de 3 panelleden is bewust bezig om het verspreiden van zoönosen te voorkomen. Iets meer dan de helft van de panelleden wast consequent de handen met zeep na contact met dieren en vermijdt contact met zieke dieren. Bijna de helft van de panelleden maakt zich zorgen over zoönosen en ook bijna de helft zou er meer over willen weten e willen vooral meer informatie over wat ze zelf kunnen doen om besmetting te voorkomen en over hoe ze symptomen bij mens en dier kunnen herkennen. De meeste panelleden willen deze informatie ontvangen via een nieuwsbrief, website, de overheid of de GGD.

De resultaten van dit onderzoek bieden mooie aanknopingspunten voor de Brabantse GGD’en om de kennis bij de inwoners van Brabant op het gebied van zoönose te vergroten.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? De resultaten zijn samengevat in een infographic.

Let op: de resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op een specifieke groep deelnemers, en zijn mogelijk niet representatief voor de gehele bevolking. Informatie over de leeftijds- en geslachtsverdeling staat in de infographic.

 

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Aandacht voor de mentale gezondheid van jongvolwassenen blijft nodig

Onderzoek
Jongvolwassenen ervaren stress, prestatiedruk en zorgen over maatschappelijke thema’s, maar zijn toch overwegen...

RIVM publiceert eerste rapport over voortgang GALA

IZA en GALA
Het RIVM publiceerde het eerste rapport over de voortgang rondom het GALA: Gezond en Actief Leven Akkoord stimu...

Babyvoeding en bestrijdingsmiddelen

Mijn kind
Op maandag 13 januari zond het tv-programma Keuringsdienst van Waarde een aflevering uit over babyvoeding. Hier...
Babyvoeding en bestrijdingsmiddelen