Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsTijd van je leven: mensen in verbinding brengen door middel van kunst en cultuur

Tijd van je leven: mensen in verbinding brengen door middel van kunst en cultuur

Morgen is de laatste dag van de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Een week waarin extra aandacht is besteed aan eenzaamheid. Veel mensen zijn eenzaam en onder hen vooral veel ouderen. Uit onderzoek blijkt dat in West-Brabant 49% van de vijfenzestig plussers zich eenzaam voelt. Om eenzaamheid tegen te gaan heeft GGD West-Brabant samen met de Nieuwe Veste, CultuurCompaan en cultuurbedrijf Bergen op Zoom de interventie  Tijd van je leven ontwikkeld en inmiddels zijn ook de welzijnsorganisaties Surplus en Wijzijn aangehaakt. Doel van Tijd van je leven: eenzaamheid verminderen en positieve gezondheid bij zelfstandige wonende mensen van 65 jaar en ouder versterken. Subdoelen: het doormaken van persoonlijke en artistieke groei, versterking van het sociale netwerk en het ervaren van betekenisvol contact.

Deze doelen worden bereikt door met elkaar, onder leiding van professionele kunstenaars, aan de slag te gaan met kunst & cultuur en door tegelijkertijd met elkaar in gesprek te gaan. Op deze wijze wordt bewerkstelligd dat mensen met elkaar in verbinding komen. De naam is gekozen naar aanleiding van een uitspraak van één van de deelnemers die aangaf met deze interventie ‘de Tijd van z’n leven’ te hebben.

Kunst kan eenzaamheid doorbreken

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar hoe kunst onze gevoelens beïnvloedt. Wat blijkt, culturele interventies zijn vaak succesvol bij het doorbreken van eenzaamheid. Er zijn diverse werkzame factoren die kenmerkend zijn voor culturele interventies in de aanpak van eenzaamheid; kunst maakt eenzaamheid bespreekbaar, mensen kunnen zich op een positieve manier ontwikkelen en kunst kan de eigenwaarde versterken[1]. Eind 2019 presenteerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de resultaten van een wereldwijd onderzoek. Hieruit bleek dat zowel actief als passief deelnemen aan kunst de gezondheid en het welzijn verbetert. Vitaliteit en zelfstandigheid zijn belangrijke aspecten van welzijn. Kunst helpt ouderen zich vitaler en zelfstandiger te voelen, wat hun tevredenheid over het leven vergroot.[2]

Wat gebeurt er tijdens de ‘Tijd van je leven’

Tijdens de interventie ‘Tijd van je leven’ gaan in verschillende West-Brabantse gemeenten deelnemers met professionele kunstenaars aan de slag. In een periode van 20 weken komen meerdere kunstvormen voorbij. De interventie omvat vier fases. Fase 1: ontmoetingsdag, fase 2: zes weken workshops, fase 3: afsluitende bijeenkomst en fase 4: twaalf weken workshops. Deelnemers maken in deze periode kennis met kunst en cultuur, waarbij creativiteit, onderlinge verbinding en reflectie gestimuleerd wordt. Met bezigheden wordt stapsgewijs toegewerkt naar betekenisvolle contacten en een betekenisvolle rol. GGD, culturele en welzijnsorganisatie werken integraal samen. Deze aangetoond werkzame elementen (bezigheden, betekenisvolle contacten en betekenisvolle rol) spelen een belangrijke rol bij de vermindering van eenzaamheid.

Deelnemers geven aan erg tevreden te zijn over de interventie. Ze vinden het leuk om met kunstvormen aan de slag te gaan waarvan ze nooit gedacht hadden het te kunnen, ze zien Tijd van je leven als een plek om sociale contacten op te doen, een luisterend oor te vinden, diepgang te creëren en op een veilige manier uit hun comfortzone te komen. Sommigen geven aan dat ze zich door het contact met anderen weer meer mens voelen.

Erkende interventie voor ouderen

De interventie Tijd van je leven is recent beschreven, beoordeeld en opgenomen in de databank ‘effectieve sociale interventies’ van Movisie (Tijd van je Leven | Movisie) waarmee het een kwaliteitskeurmerk heeft gekregen. In een studie, uitgevoerd in verzorgingshuizen, is een afname in emotionele eenzaamheid en beperkingen in beweging gezien. Tijd van je Leven kan voor veel vijfenzestig plussers een verrijking zijn in hun leven.

De interventie loopt op dit moment in de gemeente Zundert.

Meer weten over Tijd van Leven? Of meer informatie over de invloed van kunst en cultuur op gezondheid stuur een mail naar Sandra Kuiper s.kuiper@ggdwestbrabant.nl, of Tijd van je leven – Tijd van je leven.

Tijd van je leven is tot stand gekomen en onderzocht met behulp van subsidies van KunstLoc en ZonMw.

[1] Kunst kan eenzaamheid doorbreken | Movisie

[2] Vitaal en zelfstandig (beteroud.nl)

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Mededeling over zorgmedewerker GGD West-Brabant

Deze week hebben we ontdekt dat een medewerker van GGD West-Brabant niet officieel is geregistreerd als arts. D...

Eerste bijeenkomst Actielijn 4 Leefstijl, Leefomgeving en Kansengelijkheid: een mooie stap vooruit!

IZA en GALA
Op 3 september vond de eerste bijeenkomst plaats van Actielijn 4 uit het regioplan IZA: Leefstijl, Leefomgeving...
4 deelnemers aan een bijeenkomst kijken samen naar een tafel vol post-its

Met z’n allen stoppen met roken en vapen? Dat kan met Stoptober!

Stoptober
Stoptober is een landelijke campagne met als doel rokers te stimuleren om voor 28 dagen te stoppen met roken of...