Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsWat zijn de verschillen tussen de coronavaccins?

Wat zijn de verschillen tussen de coronavaccins?

Er zijn verschillende soorten vaccins: mRNA, vector en eiwit. De werking van elk type vaccin is net iets anders. Het resultaat is bij allemaal gelijk. Na vaccinatie ben je beter beschermd tegen corona en ernstig ziek worden na een coronabesmetting.

mRNA-vaccins: Pfizer en Moderna

De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna geven het lichaam informatie om een ongevaarlijk eiwit aan te maken. Dit heet het spike-eiwit. Er zitten ook spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus dat corona veroorzaakt. Ons immuunsysteem herkent de lichaamsvreemde spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus en maakt antistoffen aan om de virussen op te ruimen. Wanneer na vaccinatie de spike-eiwitten zijn gemaakt, ruimt ons lichaam alle mRNA-moleculen weer op. In deze video legt professor Marjolein van Egmond uit hoe mRNA-vaccins werken.

mRNA-vaccins worden op alle vaccinatielocaties in West-Brabant gezet. Hier vind je informatie over de locaties en openingstijden.

Vectorvaccin: Janssen

Het vectorvaccin van Janssen levert, net als bij de mRNA-vaccins, een ‘code’ af aan je cellen om een ongevaarlijk eiwit aan te maken. Ook dat eiwit heet het spike-eiwit. Een vectorvaccin gebruikt een onschadelijk verkoudheidsvirus om de code in de cellen te krijgen. Tegen het spike-eiwit kan het lichaam vervolgens antistoffen aanmaken. Hierdoor kan het lichaam bij blootstelling aan het coronavirus snel reageren en het virus opruimen. AstraZeneca is ook een vectorvaccin. In Nederland wordt niet meer met het AstraZeneca-vaccin geprikt.

Het Janssen-vaccin is niet op alle locaties beschikbaar. Dit vaccin wordt onder andere geprikt in Dordrecht en Goes. Het is alleen op afspraak verkrijgbaar via 0800-1295.

Eiwitvaccin: Novavax

Novavax is een zogenoemd eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus. Deze deeltjes zijn nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam, na de prik, antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken. Als je dan later in contact komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Het Novavax-vaccin is een alternatief voor mensen van 18 jaar en ouder die geen mRNA-vaccin of vectorvaccin willen.

Om gevaccineerd te worden met Novavax maak je een afspraak via 0800-0174. Het vaccin is niet op alle locaties beschikbaar. Het Novavax-vaccin wordt onder andere geprikt in Veghel, Dordrecht en Goes.

De vaccins op rij

Pfizer en Moderna Janssen Novavax
Soort vaccin mRNA vector eiwit
Bescherming tegen ernstig ziek worden 94% 66,9% 60-90%
Aantal prikken basisvaccinatie* 2 (vanaf 12 jaar) 1 2 (vanaf 18 jaar)
Kinderprik (5-11 jaar)** ja nee nee
Boosterprik (vanaf 12 jaar) ja nee nee
Herhaalprik (60-plus) ja nee nee
QR-code Nederland*** ja ja ja
QR-code Europa***/**** ja nee ja

* Bij een ernstige afweerstoornis zijn meer dan 2 prikken nodig in de basisvaccinatieserie. Hiervoor word je uitgenodigd door je medisch specialist.

** Het aantal prikken bij het kind is afhankelijk of het kind corona heeft gehad (geen prik nodig, mag wel) of niet (2 prikken).

*** Geldig tot 270 dagen na de laatste basisprik of (voorlopig) onbeperkt na de boosterprik.

**** Vanaf 16 maart is het mogelijk om na 1 Janssen en 1 boosterprik een extra prik met een mRNA-vaccin te laten zetten, zodat de QR-code ook voor Europa geldt. Afspraak maken? Bel 0800-1295.

Eventuele bijwerkingen

Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen). De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Bijwerkingen treden meestal op binnen 2 weken. Maak je je zorgen over een bijwerking? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende vaccins? Kijk op vragenovercorona.nl of stel je vraag aan een zorgprofessional via 0800-77 077 07.

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Het Leefstijlloket wordt positief ontvangen door patiënten en artsen

Preventie & gezondheid
Patiënten die graag aan de slag willen met hun leefstijl kunnen sinds januari 2024 worden doorverwezen naar het...
2 personen staan links en rechts van een banner met daar op de tekst 'Leeftstijlloket'

Energiearmoede, binnenmilieu en gezondheid in West-Brabant

Onderzoek
Recent verscheen een artikel in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen waarin we in West-Brabant de same...
een arm van een persoon die een draaikiepraam openzet

Grote interesse voor stimuleringsregelingen Gezonde School

Gezonde school
Scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo konden dit voorjaar één of me...
5 jongeren staan te praten op school.