Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersOnderzoekGGD Gezondheidsmonitor 2024
Publicatiedatum: 18-07-2022 om 06:49 uur
Laatste update: 29-08-2024 om 12:28 uur

GGD Gezondheidsmonitor 2024

Hoe gaat het met de inwoners van West-Brabant? Daar komen we alleen achter met jouw hulp. Doe mee aan de GGD Gezondheidsmonitor en help de GGD en de gemeenten te werken aan een goede gezondheid van de inwoners. In de vragenlijst stellen we vragen over je gezondheid, welzijn, leefomgeving en leefstijl.

In West-Brabant worden ruim 60.000 mensen uitgenodigd om mee te doen aan dit vragenlijstonderzoek. Zij kunnen vanaf 9 september een uitnodiging voor het onderzoek ontvangen. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals (mentale) gezondheid, ruim welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving. Het onderzoek loopt tot begin december.

Doel van het onderzoek

Je helpt jezelf en de andere inwoners van je gemeente door de vragenlijst in te vullen. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter we straks weten hoe we de beste hulp kunnen bieden. De GGD kijkt, samen met gemeenten, hoe we de gezondheid van inwoners kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door extra (sociale) activiteiten te organiseren in gemeenten waar veel mensen eenzaam zijn. Of door (sportieve) activiteiten te organiseren waar mensen kunnen kennismaken met verschillende sporten, om zo ook bewegen te stimuleren. Dankzij het vorige onderzoek weten we bijvoorbeeld waar in Nederland inwoners zich gezond en minder gezond voelen. Zo weten gemeenten beter waar ze zich op kunnen richten.

Deelname

Het CBS trekt een steekproef van mensen die worden uitgenodigd voor deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024. Zij vormen goede afspiegeling van de bevolking. Deze groep inwoners krijgt een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Dit kan online of schriftelijk. Mensen die niet geselecteerd zijn, kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen.

Deelname is vrijwillig. GGD West-Brabant stelt je deelname wel zeer op prijs. De gegevens van de deelnemers worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Meer informatie over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers staat in onze privacyverklaring.

Achtergrond

Gemeenten zijn vanuit de wet verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in Nederland in kaart te brengen. Gemeenten laten deze wettelijke taak uitvoeren door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). De GGD Gezondheidsmonitor voeren we eens per vier jaar uit. Met de resultaten bekijken we per gemeente wat nodig is om de gezondheid van inwoners te verbeteren. De gemeente gebruikt de resultaten van het onderzoek voor de ontwikkeling en invulling van lokaal gezondheidsbeleid.

Samenwerking

GGD West-Brabant werkt samen met de andere GGD’en, de gemeente Utrecht, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo levert het onderzoek informatie op over de gezondheid van heel Nederland.

Ipsos I&O verzamelt de gegevens namens deze partijen. De gegevens worden samengevoegd met informatie die het CBS krijgt van andere instellingen. Het CBS verzamelt zelf gegevens maar krijgt ook gegevens van andere instellingen. Hierin staan bijvoorbeeld gegevens over inkomen en bevolking. Die informatie voegt het CBS samen. GGD West-Brabant krijgt deze samengevoegde informatie van het CBS om statistieken te maken. Alle gegevens worden veilig verwerkt, dit is in de wet bepaald. Er zijn verschillende maatregelen getroffen om de gegevens te beschermen. Zo zorgt de wet ervoor dat de gegevens alleen voor statistische doelen worden gebruikt. Geen enkele andere instelling kan toegang eisen tot de gegevens. In de statistische informatie zijn persoonlijke gegevens nooit te herkennen. Het is dus niet bekend van wie de antwoorden zijn die in de vragenlijst zijn ingevuld.

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je vragen over de GGD Gezondheidsmonitor 2024? Dan kun je contact opnemen met de helpdesk van Ipsos I&O. Je kunt hen gratis bellen op 0800 0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur) of kijken bij de veelgestelde vragen.