Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close

Herzien Chlamydia beleid (per 1 januari 2025)

Het chlamydia testbeleid bij de GGD is verandert op basis van het nieuwe LCI draaiboek Consult Seksuele Gezondheid dat per 1 januari 2025 ingaat. Dit gebeurt op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Het nieuwe testbeleid in het kort

Vanaf 2025 testen we bij de GGD niet meer standaard op chlamydia bij cliënten zonder klachten. Cliënten zonder klachten, maar waarvan de vaste partner met klachten positief getest is op chlamydia, testen we wél op chlamydia.

Lange tijd werd chlamydia gezien als een belangrijke veroorzaker van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Om deze reden werd chlamydia standaard getest, ook als iemand geen klachten had. De meest recente onderzoeken laten echter geen bewijs zien dat behandeling met antibiotica bij cliënten zonder klachten complicaties in de toekomst voorkomt. De meeste chlamydia-infecties blijken juist vanzelf verdwijnen, zonder blijvende negatieve gevolgen voor de gezondheid en de vruchtbaarheid. Ook laat onderzoek zien dat grootschalig testen en behandelen van chlamydia niet leidt tot het minder voorkomen van deze soa. Met het nieuwe testbeleid wordt overbehandeling van chlamydia voorkomen en dragen we bij aan het tegengaan van antibiotica-resistentie.

Wel testen bij cliënten met klachten

Bij personen met klachten is er wel een indicatie om op chlamydia te testen. Dit om symptomen te verlichten en omdat cliënten met klachten wel een klein risico lopen op complicaties in de toekomst.

Ook in specifieke situaties, zoals in de context van partnernotificatie, zwangerschap of bij spiraalplaatsing, kan het advies zijn om op chlamydia te testen.

Het voorkomen en opsporen van andere soa’s blijft belangrijk

We zien sinds een paar jaar een stijging in het voorkomen van gonorroe infecties bij alle doelgroepen. Gonorroe geeft niet altijd klachten, maar kan wel complicaties geven als prostatitis of onvruchtbaarheid. Voor gonorroe blijft het advies dan ook om laagdrempelig te testen.

De huisartsenrichtlijn verandert niet

Het RIVM en de Werkgroep Artsen Seksuele gezondheid en Soa (WASS) van de NVIB onderzoekt met de NHG in hoeverre het testbeleid van GGD en huisartsen geüniformeerd kan worden. Tot op heden is nog niet bekend gemaakt of het nieuwe chlamydia testbeleid ook aangepast gaat worden in de NHG-richtlijn.

Aanvullende informatie over het nieuwe chlamydia testbeleid bij de GGD kun je vinden op de website van Soa Aids Nederland.

Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op via de intercollegiale overleglijn op ☎ 085 078 5940 (tussen 8.30 – 17.00 uur).