Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close

PrEP en PEP

De PrEP-zorg via de GGD was onderdeel van een landelijke pilot van vijf jaar. Per 1 augustus 2024 stopte deze pilot en behoort PrEP begeleiding, net als soa-consulten en sense-consulten, tot het structurele aanbod van de GGD. Het is daarmee een aanvulling op de reguliere huisartsenzorg. De PrEP begeleiding gaat ook nu nog door bij de GGD, maar zal op een aantal punten anders zijn dan binnen de PrEP-pilot.

PrEP zorg bij de GGD vanaf 1 augustus 2024

Wat verandert er:

  • Met cliënten die al langere tijd zonder problemen PrEP gebruiken bespreken we welke mogelijkheden er voor hen zijn om PrEP via een andere hulpverlener te verkrijgen. Waar mogelijk zullen wij cliënten verwijzen. De vaste controleafspraak bij de GGD komt dan te vervallen. Daarmee geven we iemand die nog geen PrEP krijgt de kans om bij de GGD te starten met PrEP. Er zijn verschillende aanbieders die verzekerde PrEP -zorg leveren na verwijzing van de huisarts. Kijk op de website van man tot man om welke aanbieders het gaat en hoe je een verwijzing regelt voor je client.
  • Medicatie wordt niet langer verstrekt door de GGD tegen een beperkte eigen bijdrage. Cliënten krijgen van ons een recept mee en kunnen hiermee bij apotheken in Nederland PrEP medicatie ophalen. Wel moeten zij de volledige kosten hiervan zelf betalen. De kosten voor PrEP medicatie liggen niet landelijk vast en verschillen sterk per apotheek. Op de website PrEP Nu vindt je meer informatie over de huidige kosten per apotheek.
  • Eerder kwamen cliënten elke 3-6 maanden op controle voor de PrEP. Vanaf 1 augustus is dit standaard elke 6 maanden en als het nodig is vaker.

Wat blijft hetzelfde:

  • De GGD West-Brabant blijft PrEP zorg bieden. Echter is er een beperkt budget voor PrEP-zorg ter beschikking. Daarom kan niet iedereen die in aanmerking komt voor PrEP in zorg genomen worden.
  • Buiten de standaard PrEP controles mogen cliënten die in PrEP-zorg zijn eenmaal per jaar een afspraak maken voor een regulier soa-consult bij klachten en/of een soa waarschuwing. Indien een cliënt vaker een soa test nodig heeft, zal naar de huisarts of een andere aanbieder worden verwezen. Op deze manier kunnen we zo veel mogelijk verschillende doelgroepen waarvoor wij ons inzetten blijven zien op onze soa spreekuren.

Wil je als huisarts zelf PrEP voorschijven? Of zie je het juist niet zitten om PrEP voor te schrijven?
Kijk dan op Hoe bied ik PrEP-zorg? | Soa Aids Nederland voor meer informatie.

Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op via de intercollegiale overleglijn via ☎ 085 078 5940.

Online geaccrediteerde nascholing PrEP en SOA

De afdeling seksuele gezondheid van de GGD Hart voor Brabant verzorgt een online nascholing om huisartsen en andere professionals inzicht te geven in hoe de PrEP zorg bij de GGD is weggelegd en om meer kennis en handvatten te bieden op het moment dat je zelf de keuze maakt als huisarts om PrEP zorg te gaan bieden.

Lees meer

Ook Soa Aids Nederland biedt een online scholing aan.

PEP

PEP is medicatie tegen HIV nádat je risico hebt gelopen op een hiv-infectie.

Indicatie PEP en verwijzen

Cliënten die kortgeleden risico hebben gelopen op HIV kunnen in aanmerking komen voor PEP. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk na de risicovolle gebeurtenis mee te starten. Denk je dat jouw cliënt PEP nodig heeft? Binnen kantoortijden zijn wij bereikbaar voor intercollegiaal overleg via 085-0785940, bijvoorbeeld voor de indicatiestelling of hulp bij doorverwijzing. Het is ook mogelijk om je cliënt zelf direct door te verwijzen naar een HIV-behandelcentrum. In onze regio zijn dit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes. Buiten kantoortijden kun je cliënten verwijzen naar de Spoedeisende Hulp van betreffende ziekenhuizen.