Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalGemeentenIZA en GALAKetenaanpakkenDe ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht

De ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht

In Nederland heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. In West-Brabant heeft 11% van de kinderen van 2-11 jaar overgewicht of obesitas (GGD Kindmonitor, 2021). Kinderen met overgewicht en obesitas ervaren meer fysieke, sociale en mentale problemen. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van het kind. Om overgewicht en obesitas bij kinderen te verminderen, wordt de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht geïmplementeerd.

Doel ketenaanpak

Het doel van de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht is het bevorderen van de gezondheid en kwaliteit van leven van kinderen met overgewicht of obesitas. In West-Brabant werken we aan de implementatie van de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht op regionaal en lokaal niveau.

Opdracht regionaal en lokaal

Als onderdeel van de regionale preventie-infrastructuur werken we toe naar een regionale coalitie voor het einde van 2024. Wij, als GGD West-Brabant werken voor, namens en met de 16 gemeenten in West-Brabant aan het tot stand brengen van een regionale preventie-infrastructuur op de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht. We maken met de belangrijkste ketenpartners regionale afspraken over de ketenaanpak. We verbinden de partijen met elkaar, faciliteren en coördineren de coalitievorming. Lokaal stellen gemeenten een lokale projectleider aan die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en implementatie van de ketenaanpak in de gemeente.

Uitvoering

Bij de ketenaanpak staan het kind en de samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein centraal. Overgewicht of obesitas is aanleiding om in gesprek te gaan. Vanuit daar wordt gekeken naar achterliggende oorzaken, de huidige situatie en ondersteuning van het kind en gezin. Vaak staan onderliggende problemen een gezonde leefstijl in de weg. Denk bijvoorbeeld aan psychische en psychosociale factoren of problemen in het gezin als gevolg van schulden of werkloosheid. Voor een duurzame verandering is daarom meer nodig dan alleen ondersteuning gericht op voeding, beweging en slaap.

De centrale zorgverlener heeft een coördinerende rol bij de zes stappen uit het landelijk model die worden doorlopen met het kind en het gezin. Er wordt toegewerkt naar een situatie waarbij de bijdrage van de professional steeds minder wordt en kind en gezin steeds meer zelf de regie hebben en autonoom worden in het werken aan/behouden van hun gezondere leefstijl. De centrale zorgverlener kan doorverwijzen naar de kinderleefstijlcoach als onderdeel van het brede plan van aanpak. De kinderleefstijlcoach voert de gecombineerde leefstijlinterventie voor kinderen (kinder-GLI) uit. De kinder-GLI is een aanpak op maat voor kind én gezin gericht op duurzame gedragsverandering, met aandacht voor leefstijlfactoren als voeding, beweging, stress en slaap.

Monitoring/ borging

Het ministerie van VWS heeft een handreiking gepubliceerd voor zorgverzekeraars en gemeenten om gezamenlijk zorg en ondersteuning volgens het Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas te realiseren en duurzaam te borgen.

Met de ondertekenaars van Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is afgesproken de uitvoering van het GALA te monitoren. Op de pagina van het RIVM staat waarom, hoe er gemonitord gaat worden en welke informatie ze hiervoor nodig hebben. Op de website van Kind naar Gezonder Gewicht staan verschillende tools die kunnen helpen bij het opzetten van de lokale monitoring en evaluatieplan.