Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
ProfessionalInformatie mazelen voor kinderopvang en scholen

Informatie mazelen voor kinderopvang en scholen

Wij merken dat er regelmatig vragen over mazelen zijn vanuit scholen en kinderdagverblijven. Daarom geven we op deze pagina meer informatie.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor kinderdagverblijven en scholen. Voor uitgebreide informatie en advies richting ouders verwijzen we graag naar de meest gestelde vragen en antwoorden over mazelen op de website van het RIVM.

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint met koorts, hangerigheid, (neus)verkoudheid en hoesten. Na 3 tot 7 dagen ontstaan rode vlekjes op de huid. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam. Kinderen met mazelen krijgen soms ook een oorontsteking of longontsteking.

Een kind met klachten passend bij mazelen?

De kans dat een kind op jouw school of kinderdagverblijf mazelen krijgt is heel klein.

Als een kind snotterig is of hoest, dan is de kans groot dat het om een gewoon verkoudheidsvirus gaat. Het is daarom niet nodig om kinderen die alleen snotterig zijn of hoesten te weren van de kinderopvang of school. Er zijn immers veel andere kinderziektes die vergelijkbare klachten kunnen geven. Is een kind behalve verkouden ook erg ziek met klachten die bij mazelen horen, zoals koorts, ontstoken ogen en huiduitslag? Dan adviseren we ouders om het kind thuis te houden en telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Als er toch een kind met mazelen op de locatie komt, is er vooral een risico voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen of nooit mazelen hebben gehad. In Nederland worden kinderen gevaccineerd op de leeftijd van 14 maanden en voor de zekerheid nogmaals als ze 3 jaar* zijn. De kans dat kinderen en volwassenen die gevaccineerd zijn mazelen krijgen, is heel klein.

* De 2e vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond werd tot en met 2024 gegeven op 9-jarig leeftijd. Sinds 1-1-2025 is het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma gewijzigd. Zie voor meer informatie de website van het RIVM.

Wat doet de GGD bij een geval van mazelen?

Mocht er zich een geval van mazelen voordoen, dan zal de GGD bron- en contactonderzoek doen. Bij elke melding bekijken wij waar een kind is geweest in de besmettelijke periode en wie er mogelijk risico heeft gelopen. Hierbij worden ook de school of kinderdagverblijf waar mazelen voorkomt geïnformeerd. Als het nodig is, maken we een brief waarmee jullie de ouders kunnen informeren. Eventueel bieden we vaccinatie aan.

Wat kan mijn kinderdagverblijf of school verder doen?

  • Wees alert op de symptomen van mazelen. Vermoed je dat er sprake is van mazelen bij een kind op jouw kinderdagverblijf of school, neem dan contact met ons op om te overleggen. Dan kijken we samen wat er nodig is.
  • Verwijs ouders met vragen over mazelen of het inhalen van gemiste vaccinaties naar de GGD. Op onze pagina Mazelen voor inwoners staat hoe ouders met vragen contact met ons kunnen opnemen.

Geen vervroegde vaccinatie nodig voor kinderen onder de 14 maanden

Het moment waarop een kind de eerste BMR (bof, mazelen, rodehond)- vaccinatie krijgt, is zo gekozen zodat het kind zo goed en zo lang mogelijk beschermd is. Op dit moment (voorjaar 2024) is er geen uitbraak in onze regio. Wij bieden geen vervroegde vaccinaties aan, hierin volgen wij de landelijke richtlijnen van het RIVM. Het is op dit moment ook niet nodig dat kinderen die jonger dan 14 maanden zijn tegen mazelen gevaccineerd worden.

Heb je nog vragen?

Het Team Infectieziektebestrijding is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00 via telefoonnummer 088 639 2894 of per e-mail via infectieziekten@ggdwestbrabant.nl.