Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
ProfessionalScholenRelationele en seksuele vorming
Publicatiedatum: 27-01-2022 om 11:42 uur
Laatste update: 23-09-2024 om 16:35 uur

Relationele en seksuele vorming

Het onderwijs heeft een belangrijke rol in de positieve en gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Met lessen over seksuele en relationele vorming op school krijgen leerlingen meer kennis over hun eigen lichaam, relaties en seksualiteit, worden zij zich bewust van verschillen in normen en waarden, leren zij zelf verantwoorde keuzes te maken en respectvol met elkaar om te gaan. Als leerlingen eraan toe zijn, leren ze op een positieve manier uitdrukking te geven aan seksualiteit en deze op een veilige, prettige en gewenste manier vorm te geven.

Advies en ondersteuning

GGD West-Brabant adviseert en ondersteunt scholen bij het duurzaam en integraal vormgeven van relationele en seksuele vorming aan kinderen en jongeren. We helpen scholen bij vragen over lesgeven in relaties en seksualiteit, aandacht voor seksuele en genderdiversiteit, seksuele weerbaarheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook ondersteunen wij bij het lesgeven over deze thema’s, het maken van schoolbeleid hierop en bevordering van een veilig schoolklimaat.

Gezonde School: Relaties en seksualiteit

Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend te maken. Binnen de Gezonde School-aanpak kun je aan de slag met het thema Relaties en seksualiteit.

Lees meer op de website van de Gezonde School

De overheid vindt een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling van groot belang. Daarom is de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit in het leven geroepen. Hierdoor is een financiële bijdrage beschikbaar voor scholen die aandacht willen besteden aan dit thema.

Lees meer over de stimuleringsregeling

Lesgeven over relaties en seksualiteit

Wil jij ook aan de slag met relationele en seksuele vorming op school?
Kijk dan op www.seksuelevorming.nl: dé website voor professionals in het onderwijs om seksualiteit in de klas bespreekbaar te maken. Op deze website vind je onder andere verschillende lesmethodes om aan de slag te gaan met relaties en seksualiteit, zoals ‘Kriebels in je buik’ (PO) en ‘Lang leve de liefde’ (VO/MBO). Een overzicht van erkende interventies op dit thema vind je ook op de website van de Gezonde School. De GGD kan jouw school ondersteunen en adviseren over hoe hiermee aan de slag te gaan.

Nationale themadagen en projectweken

Jaarlijks zijn er diverse themadagen en projectweken die scholen helpen om aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit. Deze dagen vormen een goed startpunt om schoolbreed, op een leuke manier, aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming, onderwerpen bespreekbaar te maken of om de kennis op dit thema verder te verdiepen. Voor deze dagen zijn (gratis) lesmaterialen, informatie en tips beschikbaar. Zie hieronder enkele mooie voorbeelden:

Sense spreekuur

De GGD is partner van Sense. Bij Sense kunnen jongeren onder de 25 jaar terecht met vragen over seks, verliefdheid, relaties en alles wat daarbij komt kijken. Dit kan anoniem en is gratis.

Lees meer over het Sense spreekuur van GGD West-Brabant

Bekijk de website van Sense

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over dit thema. Neem dan contact op met team Preventie en Gezondheid van GGD West-Brabant via preventie@ggdwestbrabant.nl.

Handige materialen

GGD West-Brabant ontwikkelt regelmatig handige documenten, folders, webinars en filmpjes die helpen om met relationele en seksuele vorming aan de slag te gaan. Hieronder enkele tips.

Animatie seksueel gedrag bij kinderen (12-) (PO)

Wat is normaal seksueel gedrag? En wat als het gedrag niet oké is? Deze animatie kan gebruikt worden door professionals in het basisonderwijs om hun eigen kennis te verbreden en om te delen met ouders, bijvoorbeeld als zij vragen krijgen van ouders. Zie hieronder de animatievideo.

Online seksuele intimidatie bij jongeren (VO)

Online seksuele intimidatie is het ontvangen van ongewenste, beledigende, seksueel getinte berichten of het meemaken van ongepaste seksuele toenaderingen via sociale media of chatrooms. Jongeren die hier slachtoffer van zijn, ervaren vaak gevoelens van schuld en schaamte. Met de campagnefilm ‘Je bent niet alleen’ wil de GGD West-Brabant het taboe op online seksuele intimidatie bij jongeren doorbreken. Laat de film zien, bespreek online seksuele intimidatie met jongeren en luister zonder oordeel. Zodat jongeren incidenten melden en hulp krijgen indien nodig. Bekijk de campagnefilm hieronder.

Wil je meer weten over het onderwerp? Of wil je tips om online seksuele intimidatie met jongeren te bespreken?

Download de folder met meer informatie over online seksuele intimidatie

Seksuele en genderdiversiteit

Op school moet elke leerling zich welkom voelen en zichzelf kunnen zijn. Door in het onderwijs aandacht te hebben voor seksuele en genderdiversiteit, draag je bij aan een veilige en inclusieve schoolomgeving. Op de website gendi.nl staat meer informatie over seksuele en genderdiversiteit. En over wat je als school kunt doen om dit onderwerp in de klas en op school bespreekbaar te maken.

Ook maakte GGD West-Brabant het webinar ‘Aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit’ met praktische tips om met dit thema aan de slag te gaan.

Bekijk het webinar