Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
ProfessionalVoortgezet- en beroepsonderwijsVapen (e-sigaret) en roken onder jongeren

Vapen (e-sigaret) en roken onder jongeren 

We zien een aanzienlijke toename van het gebruik van vapes onder jongeren. Ook zijn er meldingen dat kinderen en jongeren worden aangemoedigd om e-sigaretten te gebruiken. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling omdat vapes schadelijk zijn voor de gezondheid en een opstap kunnen zijn naar het roken van tabak. 

In onderstaande korte videofragmenten zie je een gesprek tussen een moeder en dochter over vapen. Daarnaast leggen een longarts van Amphia ziekenhuis en een revalidatiearts van Bravis ziekenhuis uit wat vapen is en hoe schadelijk dit is voor de gezondheid.

Dit korte videofragment kan gedeeld worden met docenten, onderwijspersoneel en ouders/opvoeders.

Wetgeving

De vape (met en zonder nicotine) valt net als de gewone sigaret onder het rookverbod. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor vapes. Bijvoorbeeld in en om een schoolgebouw. Een school is verplicht om vapen te verbieden en een rookvrij schoolterrein te handhaven.

Een vape mag alleen verkocht worden aan personen boven de 18 jaar, voor minderjarigen is de NIX-18 niet drinken, niet roken regel van toepassing.

Vanaf 1 oktober 2023 mogen vapes met smaakjes niet meer worden verkocht. Het verbod op smaakjes moet vapen minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Helaas zijn vapes met smaakjes nog steeds via het illegale circuit makkelijk verkrijgbaar.

Wat kun je als school doen?

Sinds 1 augustus 2020 moeten alle scholen in Nederland rookvrij zijn. Ga aan de slag met een schoolbrede integrale aanpak gericht op leerlingen, ouders/opvoeders, docenten en onderwijspersoneel. Volg hierin de pijlers van de ‘gezonde school’ aanpak. Hieronder staat een samenvatting van de aanpak. De GGD West-Brabant ondersteunt de school bij de uitvoering van deze aanpak. Mail hiervoor naar preventie@ggdwestbrabant.nl.

Vapen: Alles behalve onschuldig

Jeugd en middelengebruik

Adolescentie is een tijd van identiteitsontwikkeling. Jongeren zijn impulsief en experimenteren graag. Er is een sterke link tussen middelengebruik en psychische problemen. Rokers hebben vaker emotionele problemen, vooral jongeren in de leeftijd 12-14 jaar. 

Vapen en gezondheid

Vapen is schadelijker en verslavender dan roken. De damp van e-sigaretten bevat schadelijke stoffen. Op korte termijn zorgt vapen voor schade aan longen, hart, bloedvaten en hersenen en nicotinevergiftiging, met name aan de longen. Vapen kan ook invloed hebben op de mentale gezondheid: het kan leiden tot depressie, angst en impulsiviteit. 

Waarom aandacht voor vapen?

  • Scholen hebben moeite met regels handhaven.
  • Vapen beïnvloedt schoolprestaties en gezondheid.
  • Er is overlast en imagoschade door vapende leerlingen.

Aanpak en preventie

Het verkleinen van risicofactoren en versterken van beschermende factoren is belangrijk. Gebruik richtlijnen en bewezen interventies. Ook de samenwerking tussen scholen, ouders en zorginstanties is cruciaal. Werk volgens de Gezonde School-aanpak met de pijlers beleid, schoolomgeving, signaleren en educatie: 

Pijler Beleid
  • Ontwikkel een visie en plan van aanpak. 
  • Zorg voor bekendheid en naleving van regels. 
  • Betrek ouders en zorg voor een goede zorgstructuur.
Pijler Signaleren
  • Vroegtijdig gebruik van vapen herkennen. 
  • Training voor schoolpersoneel in signaleren en gesprekstechnieken. 
  • Samenwerking met verslavingszorg.
Pijler Schoolomgeving
  • Rookvrij terrein handhaven. 
  • Ouders betrekken bij preventie.
  • Goede voorbeelden geven door niet te roken/vapen
     
Pijler Educatie
  • Kennis vergroten bij leerlingen. 
  • Vaardigheden ontwikkelen zoals nee zeggen. 
  • Gebruik erkende interventies en betrek ouders. 

Informatie om te delen met ouders

Voor ouders is informatie over onder andere roken beschikbaar op de website van Helder Opvoeden. Als er op de tegel “roken” wordt geklikt vind je informatie over:

 

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact op met de adviseurs Preventie & Gezondheid via preventie@ggdwestbrabant.nl.

Bronnen: Helder Opvoeden,  Rokeninfo & Rookvrije Generatie