Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Publicatiedatum: 15-08-2021 om 12:32 uur
Laatste update: 08-01-2024 om 15:48 uur

Pneumokokken vaccinatie voor ouderen

Pneumokokken zijn bacteriën die voor ontstekingen, zoals oor- of longontsteking, kunnen zorgen. Voornamelijk kinderen en ouderen lopen risico ziek te worden door pneumokokken.

Op 28 februari 2018 heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven om ouderen boven de 60 jaar te vaccineren tegen de pneumokokken. Aangeraden wordt om de pneumokokkenvaccinatie elke vijf jaar te herhalen tot een leeftijd van 75 jaar. Het vaccin biedt bescherming tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken. De prik voorkomt niet alle pneumokokkenziekten, maar kan wel zorgen voor afname van ziekte en sterfte veroorzaakt door de pneumokokken bacteriën.

De pneumokokkenvaccinatie is gratis voor personen tussen de 60 en 75 jaar en kan bij de huisarts gehaald worden.

Veel gestelde vragen over pneumokokken

  • Hoe kom ik aan een vaccinatie?

    Kom je niet in aanmerking voor de gratis pneumokokkenvaccinatie? Dan kun je de vaccinatie – op eigen kosten – krijgen bij de GGD. Hiervoor kun je een afspraak maken bij GGD West-Brabant.
    Neem hiervoor contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD West-Brabant. Dit kan per mail via: vaccinatiecentrum@ggdwestbrabant.nl.

  • Wat kost de vaccinatie?

    Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 62,50 inclusief consult.

    Wordt vaccinatie tegen pneumokokken vergoed?

    Heb je een medische indicatie van je arts.
    Vraag bij je ziektekostenverzekering na of je de vaccinatie vergoed krijgt.

  • De pneumokokkenziekte, wat houdt in?

    Pneumokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de pneumokok. Mensen kunnen ‘drager’ zijn van deze bacterie. De pneumokok zit dan tijdelijk in neus- of keelholte. Personen die drager zijn hoeven hier niet ziek van te worden, maar kunnen de bacterie wel overbrengen naar anderen. Besmetting gebeurt via lucht of via direct contact, zoals zoenen. Slechts een klein gedeelte van de mensen kan een vervelende ontsteking krijgen, veroorzaakt door pneumokokken.

    De pneumokokbacterie kan infecties veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking. De bacterie kan ook zeer ernstige infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Mensen met een ernstige infectie worden opgenomen in het ziekenhuis.

  • Meer weten?

    Heb je nog vragen, dan kun je telefonisch contact opnemen met het vaccinatiecentrum. Je bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via 06 - 12 22 39 09. Bij geen gehoor kun je de voicemail inspreken en bellen wij je binnen enkele werkdagen terug. Je kunt ook ons contactformulier invullen.