Heeft mijn kind een voorkeurshouding?
Soms ligt een baby het liefst met het hoofd naar links of naar rechts. Dat noemen we een voorkeurshouding. Als jouw baby altijd met het hoofd op dezelfde kant ligt, kan het daar platter worden. Dat is niet gevaarlijk, maar ziet er niet zo mooi uit. We vertellen je meer over wat een voorkeurshouding is en wat je er tegen kunt doen.
Wat is een voorkeurshouding?
Een baby met een voorkeurshouding ligt graag met zijn hoofd op één bepaalde kant op en zal niet zelf niet naar de andere kant draaien. Er is dan steeds druk op dezelfde plek op het hoofd. De schedel van een baby is nog zacht, dus dan kan een afgeplat of scheef hoofd ontstaan. Hierdoor kan de voorkeurshouding de ontwikkeling van een baby in de eerste 6 maanden van zijn leven hinderen.
5 tips wanneer je baby een voorkeurshouding heeft
Denk je of weet je zeker dat je baby een voorkeurshouding heeft? Begin dan direct met deze adviezen.
- Als je baby wakker is, laat hem dan meerdere keren per dag op zijn buik liggen. Blijf er zelf wel bij.
- Houd tijdens het voeden je baby de ene keer op je linkerarm en de andere keer op je rechterarm. Ook kun je je baby recht voor je op je benen leggen. Jouw benen zijn hierbij gebogen en steunen bijvoorbeeld op een salontafel.
- Laat je baby op de rug slapen en draai zijn hoofd per slaap de ene keer naar links en de volgende keer naar rechts.
- Stimuleer dat je baby met zijn hoofd naar beide kanten draait. Doe dat als hij wat ouder is ook met zijn lichaam. Praat en beweeg afwisselend links en rechts van het babyhoofdje. En zet speeltjes die geluid maken telkens aan de andere kant van de box. Dan draait je baby het hoofd in de richting van het geluid of de beweging. Ook kun je je baby iedere keer andersom op het aankleedkussen leggen. Zo sta je telkens aan de andere kant van je baby.
- Baby’s kijken graag naar het licht. Daarom draaien ze vaak hun hoofd naar de kant waar het licht vandaan komt. Zorg er dus voor dat het licht de ene keer van links komt en de andere keer van rechts als je baby in bed of box ligt. Maak hiervoor bij iedere slaap het bedje andersom op of draai het bedje om.
Hulp nodig?
Zijn onze bovenstaande adviezen niet voldoende? Of zie je al een afplatting op het hoofd?
- Maak dan een afspraak met onze jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Zij kunnen samen met jou beoordelen of je baby inderdaad een voorkeurshouding heeft. Zij geven dan advies speciaal voor jouw baby, zodat de voorkeurshouding vermindert. Soms verwijst het consultatiebureau je door naar een kinderfysiotherapeut.
- Maak zelf een afspraak met een kinderfysiotherapeut.