Mijn baby heeft krampjes, hoe kan ik hem of haar helpen?
Krampjes zijn heel normaal bij een baby. Maar ze zijn wel heel erg vervelend. Met name in de eerste weken hebben baby’s vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.
Hoe herken je krampjes bij baby’s?
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo’n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Wat is de oorzaak van krampjes bij baby’s?
- Het maagdarmstelsel van een baby is nog niet volledig ontwikkelt. De vertering van het voedsel verloopt soms moeizaam waardoor er gasvorming in de darmen ontstaat. Die gasvorming kan krampjes veroorzaken.
- Baby’s die erg snel of gulzig drinken hebben kans dat ze veel lucht mee inslikken en dat de voeding te snel in de maag en darmen terecht komt. Dat kan krampjes geven. Wanneer je baby verkouden is, is er ook meer kans dat je baby lucht mee inslikt.
- Teveel voeding kan tot krampjes leiden. Ook kan te veel voeding spugen veroorzaken.
- Overstappen naar een andere voeding of van borstvoeding naar kunstvoeding kan krampjes geven. Dit komt doordat een andere voeding anders verteerd wordt. Je baby heeft tijd nodig om daaraan te wennen. Krampjes hiervan gaan vaak weer over als je baby aan de nieuwe voeding gewend is.
- Soms worden krampjes veroorzaakt door een koemelkallergie. Bij borstvoeding doordat de moeder producten eet of drinkt die koemelk bevatten en bij kunstvoeding omdat die koemelkbestanddelen bevat.
Wat kun je doen om krampjes te voorkomen of verminderen?
- Neem tijd voor een boertje na het voeden. Houd je baby met zijn buik op je schouder.
- Breng rust in het drinken. Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen. Je baby moet dan harder zuigen wat ervoor kan zorgen dat de voeding minder snel in de maag komt.
- Geef je voeding uit de fles? Voorkom dan lucht in de speen van de fles. Schud de fles vooraf het voeden niet te hard en zorg er tijdens het voeden voor dat de speen helemaal gevuld is met melk. Soms is het wenselijk een andere fles te gaan gebruiken die ervoor zorgt dat er minder lucht mee ingeslikt kan worden.
- Als je baby verkouden is zal je baby moeite hebben met ademen, met name bij het drinken. Je kan 10-15 minuten voorafgaand aan het voeden een zoutoplossing of neusspray in de neus toedienen voor verlichting. Hopelijk heeft je baby dan wat minder moeite met ademen tijdens het voeden.
8 tips voor buikkrampjes bij baby’s
Wat als je het niet vertrouwt?
Vertrouw je het niet en denk je dat er iets anders aan de hand is? Huilt je baby voor je gevoel meer dan normaal? Als je hierover twijfelt overleg dan met een verpleegkundige of jeugdarts op het consultatiebureau.
- Vraag het aan een verpleegkundige in de Ouderchat.
- Kom langs op een van de inloopspreekuren.
- Maak een afspraak voor een telefonische afspraak met een verpleegkundige via het Bedrijfsbureau JGZ 088 639 20 51. Een verpleegkundige belt je dan diezelfde dag terug.