Esther Lodder
Arts Maatschappij & Gezondheid en coördinerend opleider
Een sterk team
Bij GGD West-Brabant creëren we elk jaar een opleidingsplek voor een of meerdere artsen in opleiding tot een specialisme (AIOS). Diegene die hiervoor in aanmerking komen, hebben vaak eerst gewerkt als basisarts en kiezen daarna een bepaalde richting. Tijdens de opleiding werken de artsen voor onze GGD en richten zij zich de eerste twee jaar op het gekozen specialisme. In het 3e en 4e jaar volgen zij de verdieping ‘Maatschappij & Gezondheid’. Daarmee richten zij zich in het werk specifiek op de preventieve kant van een gezonde maatschappij en staat strategie, beleid en onderzoek centraal. Als opleider begeleid ik artsen in opleiding en draag ik bij aan een sterk team GGD-artsen voor onze regio. Oók in de toekomst!
Een uitdagend werkgebied
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat werken als GGD-arts in de regio West-Brabant extra bijzonder is. Ons werkgebied is namelijk zeer divers. We werken in een combinatie van stad en platteland (met intensieve veehouderij), zijn een grensregio en het havengebied in het uiterste westen is een ‘port of entry’. Niet alleen voor goederen en mensen, ook voor eventuele infectieziektes. Dit maakt het werk extra uitdagend en anders dan bijvoorbeeld een GGD met vooral platteland of stad.
De vele soorten inwoners in onze regio maakt ook het werk van een jeugdarts extra divers. Je goed in hen kunnen verplaatsen, het tot je nemen van de vele binnenkomende informatie en de analyse daarvan, zijn eigenschappen waar je als GGD-arts over moet beschikken én wat je leuk moet vinden.
Ontwikkelkansen die passen bij jouw competenties
Het veelzijdige werkgebied van West-Brabant zorgt ook voor extra kansen voor verbetering, vernieuwing en innovatie. We werken in een cultuur waar veel mogelijk is, met ontwikkelkansen die passen bij jouw interesses en competenties. Zo vraag ik de artsen in opleiding tijdens de ‘mentorgesprekken’ vaak: waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Artsen die een goede basis hebben gelegd in het kennen en kunnen van alle medische uitdagingen weten vaak wel waar hun interesse ligt.
Of het nu gaat om de specialisatie (infectieziektebestrijding, jeugdgezondheidszorg of forensische geneeskunde), het aandachtsgebied (bijvoorbeeld vaccinaties, kwetsbare groepen of zoönose) of competenties (adviseer je bijvoorbeeld graag op basis van gedegen analyses of heb je het liefst een verbindende rol tussen verschillende ketenpartners?): je bent op je best wanneer je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. En past het werk als arts bij de GGD jou minder goed? Ook dat horen we graag en dan kijken we samen naar een passende oplossing.